Korrupsioni eshte nje nga problemet qe sot ka pushtuar klasen politike dhe mediat ne Shqiperi dhe ne shume vende te tjera te botes ku mendohet se ka nje shtyp te lire. Korrupsioni nuk eshte nje  fenomen e ri dhe pajteter do te shoqerojne njeriun per sa kohe te gjithe njerezit nuk do te jene perfekt.

Ne lidhje me vajzen e Kryeministrit Sali Berisha dhe perfshirja e saje sic thuhet nga media ne marreveshje fitimprurese, vetem, se eshte vajza e tije. Sa te verteta jane keto akuza nuk eshte dicka qe do te ndalemi ketu se nuk eshte detyra e popullit te thjeshte qe aspiron nje jete me te mire te meret me akuza te tilla.

Te luftosh pasojat eshte nje beteje e humbur. Beteja duhet te filloje se cilat jane shkaqet e ketij fenomeni. Nese analizon sjelljen e njerezve kur askush nuk shikon mund te shikosh , sjellje qe nuk mund te ta kesh imagjinuar. Nje individ qe mendon se nuk eshte nen veshtrim ndoshta do te vjedh cfaredo qe deshiron, ka lidhje dashurore ose seksuale me cilindo qe takon, nxjerre njerez nga burgu dhe me ne fund mendohet se eshte i pa-arritshem, per arsye se ai mundet dhe mendon nese vepron ndryshe eshte i cmendur.

Te aspirosh te jeshe nje qytetare i nderuar do te thote qe gjithmon te sillesh ne menyre te shkelqyer dhe veprimet e nje individi udhehiqen nga motivi i zoterimit te virtuteve.

Ketu vjen momenti kur individi perfshihet ne dicka qe eshte morale ose imorale.  Nese je ne pushtet, dhe per arsye te pushtetit deshiron qe i gjithe populli te kete virtute dhe jo te jete imoral.  Cfare poltikanet duan te arrijne eshte standartet me te larta te te qenit imoral dhe te japin imazhin e moralit te larte, ndersa ne fakte ata vete nuk kane virtute. Si rezultat  i ketij imazhi nje politikane ose nje biznesmeni, ai perdor kete imazh qe ka” parime” , shfrytezon kete per te perfituar per vete dhe miqte e tije, ne avantazhin dhe suksesin e tije.

Se si mund te korrigjohet kjo sjellje, eshte te  keshe me shume Akte Parlamenti dhe te ndryshosh mentalitetin. Ose do te jete me mire sikur te zgjedhesh njerez me te ndershem ne pushtet apo biznes -persona or shtro pyetjen jane te gjithe pa virtute sot?

Advertisements