Te qenit grua eshte gje e bukur. Por te jeshe nje zonje nuk eshte e lehte ne kohet moderne, ku rendesia e fineses ne shoqeri, kurre nuk ka qene me e domosdoshme se sot! Se si te jeshe nje zonje, perforcon nocionin, i cili nuk vjeterohet asnjehere, nocionin e fisnikeris. Ky nocion duhet re-konsideruar sot, me te cilin te kuptojm, detyren me fisnike dhe me te veshtir te gruar :te ndryshojm boten ku jetojm.

Gjate shekullit te 20-te, jeta e gruas Shqiptare ka perjetuar ndryshime te medha. Nga nje shoqeri ku gruaja ishte asgje tjeter, pervec e pashkolluar dhe mjeti i burrit te saje. Ne kohet moderne, gruaja ka vendin e saje teper te rendesishem, dhe ndjehet krenare per kete role. Pa asnje hezitim ne te gjithe e dime, se ndryshimet e medha politike dhe shoqerore ne vend kane sjell dis-iluzionime te medha.

Nje zonje sot duhet te perkufizohet  keshtu: ajo duhet te edukoje veten e vete ne cdo menyre qe eshte e mundur. Duke filluar pasurimin e dhe percjellje te nje kulture familjare te shkelqyer, te kultivoj mendjen,  te pasurojn veten  qe te arrije te jete nje grua e arritjeve dhe te presantoje veten ne menyre teper elegante. Grate duhet te dine se, nuk eshte fustani ose parate qe ajo zoteron e rendesishme, por arritjet e saj te cilat i japin kenaqsi.  Nje zonje e vertete e di qe bukuria dhe pasuria jane joshese, por karakteri i saj, eshte ai qe te tjeret, do te ta vlersojne ate si person. Prezantimi teper elegant, menyra se si ajo i trajton te tjeret, fjalet e saje te sinqerta dhe konsiderimi i njerezve rreth saj, do te reflektojne parimet e saj, dhe e vendosin ate ne qender te vemendjes dhe  zemres se njerezve bien ne kontakt me te.

Te perceptohesh si nje Zonje e vertete nga te tjeret, eshte arritja me e madhe e cila nje grua te arrin gjate jetes se saj!

Advertisements