http://youtu.be/9TByNWq8MrM

Duke pare kete vidoe eshte per tu admiruar se si disa Greek nuk harrojne te atribojne cdo gje me rendesi cdo emer i njohur me rendesi te madhe  historike, vetes se tyre. Megjithate, faktet e historie se Ilireve jane shkruajtur nga njerez qe nuk jane nen influencen Grekeve te sotem per fate te mire. Nese shqipatert e sotem nuk jane pasardhesit e Ilireve ndoshta Greket e sotem nuk jane pasardheset e Grekeve te lashte. Ismail Kadare thote qe Greket jane me Shqiptare se vete Shqiptaret dhe anasjelltas!

Ne cdo kohe qe te shohesh kete vidoe nuk mund te mendosh asgje tjeter vec te keshe ndjenja keqardhese per personin ose personat qe kane bere kete vidoe.E veshtire te kuptosh ndjenjat te fuqishmme nationalistike qe vec sjellin mosinformim dhe njelloje pasigurie per origjinen e vertete te Shqiptareve dhe historise shekullore te tyre.. Ne kohet moderne qe ne jetojme eshte shume e veshtire te kuptosh se kush ishin Iliret apo Greket e vjeter. Eshte absurde te pranosh faktin qe Teuta dhe Agroni mbreti i Ilireve kan qene me origjine Greke. Njerezit e atyre koheve kane qene te tjere njerez, me te tjera parime dhe virtute.
Mbreteresha Teuta, u be mbretereshe kur burri i saj vdiq. Ne faqen 159 , ne librin e John Wilkes , The Illyrians, thote:Per  Greket, suksesi i Ilireve ishte nje befasi: ‘ duke pare qe rajonet me te sigurta  dhe Epiri qyteti i fuqishem, ku papritur u shnderrrua ne skllaveri, ata filluan te ishin ne ankth, dhe jo thjeshte si ne kohet e meparshme per shtepite e tyre, por per sigurine e njerezve dhe te qyteteve'( Polybius 2.6). Epiriotet pranuan fitoren e Ilireve duke i derguar letra  Teutes ku premtonin bashkepunim me Iliret dhe armiqsi kunder Leages.
Kurse ne faqen 162 thote ky liber shkruan: Dekada, 229 Para Eres sone pati nje rigjallerim te forceave se Iliriane nen Demetriut te Pharos, ku fitoj mbe Teuten dhe u martua me Triteuta nenen e foshnjes Mbretit te Pinnes. Me te gjithe keto te dhena nga historia nuk mund te jete e vertete qe Teuta ka qene me origjine Greke. Nuk perjashtohet mundesia qe emri mund te jete me origjine greke dhe pershtatur ne gjuhen e Ilireve te lashte.
Advertisements