Antoni Gramshi ( Gramsci). Njeriu qe themeloj koncpetin e Hegjemonise me pak fjale: Hegjemonia eshte nje teori qe shpjegon se si klasa ne pushtet arrin te ndryshoje kulturen, vlerat dhe moralin e pjeses me te madhe te shoqerise nepermjet makines se propogandes. Si rezultat i kesaje klasa punetore dhe njerezite e thjeshte e kane te pamundur te ngrihen dhe te protestojne kunder padrejtesive te atyre qe Qeverisin vendin!

Gramshi eshte me origjine Shqiptare dhe jo Arbereshe. Mbiemri Gramshi nuk eshte aspak i ngjashem me mbiemrat e Shqiptareve me prejardhje Arbereshe perqendruar kryesisht ne juge te Italise dhe Sicili. Ndoshta babaj ose gjyshi i tije qe nuk eshte permendur origjina mund te te kene emigruar nga krahina e Gramshit ne Itali gjate shekullit te 19. Rrenjet e tije do te mbeten ndoshta te panjohura nga babaj i tije. Kjo krahine e mirenjohur e Shqiperise kurre nuk ka pushuar se nxjerri njerez te shquar.

Babaj i Antonio Gramshit quhet Fancesko Gramshi dhe kishte punuar per qeverine Italiane ne Sardenjia.Vellaj i madhe i Gramshit quhej Gennaro dhe ai eshte i pari qe e prezanton Gramshin me idet e majta politike ku fillon te lexoje shkrimet e Karl Marks. Ai shkon ne Torino per te studjuar dhe ishte teper i interesuar ne mesimin e gjuheve te huaja dhe politike. Gjate viteve 1915 ai eshte mnarre me nxjerrjen e gazetave te majta ne Itali si edhe aktivitete te ndryshme politike. Me 1917 ai boton nje artikull ne mebeshtetje te Leninit the Revoluvionit Rus. Ne Dhjetor te po ketije viti nje artikull tjeter ai boton me titullin ” Revolucion kunder Kapitalit” i cili ishte ne mbeshtetje te Bolshevikeve dhe kunder dikujt qe mbeshteste idet e marra drejtperdrejte nga Marksi. Revolucioni Rus nuk qe nje proces qe u bazua mbi teorite e Markist. Teorite e Leninit ishin UTOPI. Ai zbatoje parimet e teorive te Marksit. Shoqeria Ruse ne ato vite nuk ishta aq e industrializuar sa shoqeria Angleze. Ne praktike Revolicioni Rus ishte nje permbysje e regjimit te Carit por jo te Kapitalisteve te Rusise ndersa Marksi fliste per te drejtat e klases punetore ne fabrika duke punuar per ata qe ishin pronare te ketyre fabrikave. Gramshi e shpjegonte Revolucionin Rus si nje proces qe nuk kishte nevoje te priste derisa nje shoqeri te industrializohej ku klasa punetore ose fshataret te luftonin per te marre pjese ne qeverisjen e vendit. Ai ishte ishte ne mbeshtetje te Revolucionit te Kuq Rus. Gramshi ka korresponduar me Komittetin Qendror te Partise Bolshevike gjate vitit 1926 per problemet e brendshme, qe keto probleme te vete Partise Bolshevike kishte efektet negative ne Levizjen Internacionale ne ato vite. Ne Nendor te ketije viti ai arrestohet dhe transferohed ne nje ishull te Sicilis Ustica. Per te mbeshtetur Gramshin ne leximet e librave nje miku i tije Marxist ekonomist ne Kembrixhe Piero Scraffa i hap atije nje llogari ne emrin e tije ne nje librari ne Milano.

Me 1928 bashke me anetaret e tjere Komuniste ai u transferua ne Rome ku do te behej gjyqi i tije. Prokurori Michele Isgro thote per Gramshin ” Per 20 vjet ky tru duhet te ndaluar qe te funksionoje”. Denohet me 20 vjet e tete muaj burg. Me 1929 megjithese ne burg e jepet leja qe te lexoje, shkruaj dhe perktheje. Ndersa ne burg mendja e tije kurre nuk pushoje se menduari. Ai eshte percaktuar si nje nga me mendimtaret origjinal dhe nje Marksist ne shekullin e 20. Gjate viteve ne burg i burgosur nga Mussolini mbante shenime. Keto shkrime jane botuar dhe titulluar shenime te burgut dhe kane influencuar mendimtare te ndryshem ne periudhen pas luftes se Dyte Boterore.

Nje pyetje qe cdokush ka te drejte te shtroje eshte: Jane mendimet e Antonio Gramshit per tu admiruar dhe cfare mund te kete sjelle aplikimi i ideve te tije ose ide te ngjashme me te tijat ne vendet e Europes Lindore perfshi ketu edhe Shqiperine gjate periudhes ” Socialiste”?
Nje pyetje e natyrshme tjeter eshte : Duke u nisur nga teorite e Karl Marks dhe Lenin perse keto teori deshtuan?

Advertisements