Dashurine per Shqiperine ku Shqiptaret e kane demonstruar, me shume se njehere, me askionet e tyre duke ditur qo jo vetem rrezikonin jeten e tyre por familjes dhe te gjithe te te afermeve te tyre. Shqiptaret qe emigruan gjate luftes dhe mbas luftes shkuan ne Amerike dhe ne qytete te tjera ne Europe. Ne Amerike, ne vitet pas lufte ne Shqiperi, ata ishin te perqendruar ne New Jork. Atje mund te ishin disa mijera Shqiptare ku ishin te papune dhe kishin shume pak njohuri te gjuhes angleze ose aspak. Ate jetonin ne komunitetin e tyre te vogel dhe diskutonin politike pasi ishin te shqetesuar qe Shqiperia kishte rene nen kthetren Bolshevike Sovjetike. Kurse komunitetet ne Londer dhe Paris ishin me te vogla dhe Shqiptaret ndjeheshin teper te vetmuar dhe te varfer.

Megithe qe Shqiptaret ne mergim ishin jo ne pozicion te mire financiar, ata ishin te vetmit qe moren armet kunder Pernadoris se Stalinit. Ne misionet e tyre megjithese ata nuk arriten sukses, ata qe munden te shpetoje dhe u kthyen ne Europe or Amerike ishin te lumtur qe provuan te shkonin ne Shqiperi dhe ishin teper te vendosur te clironin Shqiperine nga komunismi, edhe do te shkonin prape te luftonin nese do tju jepej rasti.
Disa nga ata kane humbur jeten e tyre, shoket, grate familjet dhe te afermit e tyre dhe kush kishte mbetur ne Shqiperi u persekutua deri ne rrenje.

Per nje kohe te shkurter ishte nje aleance qe njehere ka ekzistuar midis Amerikaneve- Britanikeve dhe Shqiptareve. Keto dy vende te medha sponsorizuan shqiptaret me 1949 ne nje mision kunder komunizmit. Britaniket dhe Amerikanet planifikuan nje nderhyrje ushtarake ne kohe paqje ne Shqiperi ( Blokun Sovjetik) i cili ka qene nje nga me te mirat dhe eshte mbajtur sekret per me shume se 35 vjete. Qellimi i ketije operacioni ishte te rrezonte diktaturen komuniste dhe te destabilisonte te gjithe Bllokun Sovjetike.

Nen mbikqyrjen e Britanikeve dhe Amerikaneve agjent grupe te vogla shqiptaresh u trajnuan qe te infiltronin ne brendesi te vendit, to benin sabotazhe, te rekrutonin burra te tjere, te shperndanin propogande me qellim te pregatisinin terrenin per nje pushtim me te madh ne te ardhmen.Ky plan deshtoj sepse ko-ordinimi Amerikano- Britanik i ketije operacioni nuk ishte ne doren e askujt por vetem ne doren e Kim Philby. Kim Philby ishte nje agjent i rangjeve te larte Britanike por me vone doli qe ishte edhe agjent i Sovjetikeve. Ky informacion eshte marre nga ‘The Great Betrayal’ i shkruar nga Nicholas Bethell.

Advertisements