Familja Mbreterore e Shqiperise ka qene dhe eshte pare me shume interes nga politikane, shkrimtare dhe historiane te ndryshem ne Europe.

Mbreti Zog ose me mire, i vete shpallur Mbret ka qene nje karakter teper interesant. Kariera a tije ka filluar  ne ushtri qe ne moshe te re. Babaj i Ahmet Zogut kishte tentuar nje komplote kunder Sultanit.  Per te pasur garanci qe babaj i tije do te sillej mire Sultani i mori djalin, Ahmet peng dhe e mbajti ne oborrin e tije. Te qenit ne Pallatin e Sultanit si Shqiptaret e tjere Ahmet Zogu arriti te behej  kolonel ne ushtrine Turke. Ashtu si te tjeret u rekthye ne Shqiperi. Kur Austro-Hungarians larguan Serbet nga veriu i Shqiperise, ai u fut ne ushtrine e tyre. Si ne ushtrine turke, arriti te behej Kolonel dhe i sherbeu Perandorit Austriak Franz Josef ne Vien. Ahmet Zogu arriti te behej kryeminister i Shqiperise me 1925. U shpall Mbreti i Shqiperise me 1928 Shtator sepse vete Asambleja e asaj kohe nuk njihte Presidence.

Qeveria e Zogut ishte autoritare. Shqiperia nuk ishte e pavarur ne ato vite pasi trashegoje vec varferi dhe fshatare qe kultivonin token dhe popullsia nuk ishte me shume se nje million. Keshtu qe ai ishte i detyruar te jepte Italise disa privilegje politike per te marre suport financiare. Julian Amery politikan Britanike kur e takoje Ahmet Zogun tha ‘ nje liberal- diktator i mrekullueshem’ dhe ishte impresionuar nga ai duke thene ‘ ai ( Zogu) eshte njeriu qe me me te vertete me ka impresionuar me shume  se cdo njeri tjeter’. Nje nga rastet qe deshmojne qe ai ishte autoritar por edhe i vendosur per te mbajtur kombin te bashkuar eshte: me 1921 nje nga komandantet te ushtrise kishte keshilluar forcat te terhiqeshin ne kohen kur Serbet po advanconin ne territoret Shqiptare.  Ahmet Zogu mori veshe kete ngjarje dhe kerkoj te takonte kete komandant  ne Zyren e Luftes per 15 minuta. Ai e arrestoj ate dhe e pushkatoj brenda nates si tradhetare.

Nag ana tjeter , Zogu eshte kritikuar per menyren e  extravagante te te jetuarit me gjashte motrat e tije kur populli ishte zhytur ne nje varferi te vertete. Megjithe kritakat qe jane rreth ketije njeriu interesant ai solli ngjyra te ndryshme dhe romance ketije vendi te sapo-krijuar ne ato vite.

Jo vetem si person politike ai vazhdon te terheq vemendjen e historianeve dhe analisteve te ndryshem por jeta e tije personale eshte, unike interesante.  Ka te dhena se nje dite kur ishte ne visite ne Austri per te shkuar ne Opera koncert Vien dikush qelloj mbi te. Mbreti Zog nuk vrapoj or te fshihej por nxorri pistoleten dhe gjuajti mbi te.  Ka te dhena dhe te thena qe ai i ka mbijetuar me shume se 50 tentiva per vrasje.

Nje raste tjeter teper interesant ne Budapest.  Duke qene ne nje karroce te hapur kur pa nje vajze te bukur duke ecur ne trotuar ai ngriti zerin dhe tha ‘ ndal karrocen’. Filloj te ti fliste kesaj vajze te bukur dhe ra ne dashuri me te.  Vajza quhej  Kontesha Geraldine Aponoji, vajza e nje te varfri por fisnik familje Hungareze. Ai e solli ate ne Tirane dhe u martua me 1938.

Po ashtu eshte me vlere te permendesh qe Mbreti Zog ishte  njohur si  njeri i edukuar.  Ne takimet me politikane te Europes Perendimore ne ato vite ai diskutonte poezi, musik  dhe politike.  Ai presantoj veten e tije si dikush qe dinte se cfare donte dhe dinte se si te te realizonte ate qe donte. Po ashtu nje nga meritat e tije qe duhet permendur eshte nxjerrja e ligjit te heqjeve te perceve per grate. Po ashtu gjate periudhes se tije ai vendosi qe Shqiperia te mos ishte nje vend Islamik dhe vendosi Kodin Civil.

Advertisements