Kjo eshte nje foto e Kolonel Aubrey Herbert. Miku me i dashur i Shqiperise qe mbeshteti Delegacionin Shqiptare per shpalljen pavaresise. Me ndihmen e tije te pafundme dhe ta pakursyer  Shqiperia u be Anetare e Kombeve te Bashkuara. Per kete kontribute ai u nderua me Urdherin Naim Frasheri ne vitin 2002  nga Presidenti Republikes se Shqiperise.

Lufta e Balkanit me ushtrine e tyre kishin fituar kunder Regjimit Turk dhe me armet e tyre pushtuan qytetet si Shkodra, Kosova, Janina dhe Manastirin. Ne kete kushte te veshtira ta atyre koheve burrat e shquar te Shqiperise u takuan ne Vlore dhe shpallen Pavaresine me 28 Nendor 1912. Ata formuan Qeverine e Perkohshme,  qe fatekeqsisht pushteti i saje nuk u shtri  me larg se vete Vlora per te vetmen arsye qe Greket e kishin rrethuar ate. Ketu fillon historia e nje shteti te sapo-formuar ku nuk trashegoje, pasuri valutore, administrate dhe me e keqja shpallja e pavaresise ishte vetem nje date ku per vite me radhe  Fuqite e Medhaja te asaj kohe refusonin pranonin Shqiperine si vend te pavarur.

Maj 1913 Shqiperia vazhdonte te mos kishte nje udheheqes. Delegacioni Shqiptare ne London kishin deshire per nje udheheqes Britanike. Ismail Bej Qemal Vlora shfrytezoj rastin dhe pyeti Kolonel Aubrey Herbert to behej Mbreti i Shqiptareve. Ne ato vite e njejta gje ndodhi me vendet e tjera ne Balkan ku Fuqite e Medhaja vendosen per udheheqsit e ardhshem dhe ata deshironin qe te benin te njejtin gje dhe me Shqiperine. Por Qeveria Britanike nuk e pelqente shume idene qe nje nga qytetaret e saje te merte Fronin Mbreteror ne vende te tjera. Keshtu qe Aubrey refusoj kerkesen e Ismail Qemalit. Aubrey Herbert Froni Mbreteror i Shqiperise i eshte ofruar dy here dhe refusuar nga vete ai. Keto te dhena historike jane marre nga libri i botuar 2011 me titull ( Albania’s Greatest Friend) Miku me i Madh i Shqiperise.

Ndoshta Shqiperia do te kishte nje pamje tjeter sot nese ky njeri i shkelqyer nuk do te kishte refusuar te behej Mbreti i Shqiptareve!

Advertisements